Nový Orghast

Vyšlo nové (historicky šesté) číslo časopisu Orghast, „almanachu příští vlny divadla a revue nezávislé scény“. Předchozí vyšlo v roce 2006, letošní vydání by se tedy mělo oslavit. Tenhle almanach je spjat s festivalem … příští vlna/next wave…, a podobně jako ten festival je v několika ohledech pozoruhodný.

Jednou z pozoruhodností je, že mu evidentně nejde o kolosální divácký (čtenářský) úspěch. To je v divadelním prostředí velmi neobvyklé a prostě dobré, běžně všechny druhy divadla (i „alternativního“, „intelektuálního“ a podobně) usilují o maximální ohlas, „potlesk“, „úspěch“, alespoň v rámci svého okruhu publika.

Běžně jde o velký problém téměř každého divadla: především herci, ale i ostatní tvůrci, v zápalu boje zatouží po nadšení diváků (smíchu, dojetí, pocitu experimentálnosti, pocitu výlučné společnosti, …) a jsou kvůli tomu ochotni obětovat mnohem zajímavější (ale z hlediska úspěchu riskantnější) hodnoty, možnosti, cesty. A opakuji, vůbec to neplatí jen pro bulvární divadlo.

Podle mého názoru opřeného o zkušenost s několika ročníky (festival se na rozdíl od vydání almanachu koná každý rok) vybírá festival do svého programu inscenace, které nejsou nejatraktivnější, ale které organizátoři považují v nějakém smyslu za inspirující – byť jsou třeba i v některých složkách problematické. Nedělá si ambici, že by bylo vyprodáno, že by se desetkrát aplaudovalo a podobně. Netrvá na tom, že většinu diváků je nutné uspokojit, protože jim chce předložit skutečnou alternativu. Díky tomu může relativně svobodně hledat. Podobně hledající je i almanach Orghast.

Samozřejmě to neplatí stoprocentně (touha po úspěchu se tak snadno vznítí, strach z neúspěchu člověka tak snadno ovládne…), ale kvalifikovaná a dlouhodobá snaha tady podle mého názoru je.

Občas se ta orientace směrem k ne-nezbytnosti úspěchu i trochu přehání. Například teď už minimálně několik dnů nefunguje web festivalu… (rozpačitý smajlík)

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>