Chtěl bych věřit v evropské instituce, ale…

musel bych být hluchý a slepý… Evropská komise nakupuje za desítky miliard (eur.., korun…) biologicko-chemické materiály a odmítá zveřejnit podmínky smluv včetně cen. Dokonce nejvyšší evropská představitelka sjednává část smluv prostřednictvím soukromých textových zpráv, které poté vymaže či ztratí, takže jejich obsah už nikdy nebude možné zjistit.

Prosím nevyčítejte mi, že neznám podrobnosti. Ony totiž věrohodné podrobnosti nejsou k dispozici. Nezveřejnila je ani předsedkyně Leyenová, ani žádná vyšetřovací komise, ani policie, ani tajné služby, ani žádá vláda. Nikdo. Sama předsedkyně podle všech mně dostupných informací odmítla odpovídat na dotazy některých europoslanců na toto téma a na další žádosti o vysvětlení prostě nereagovala. Důsledně nesdílní jsou i její (naši?!) obchodní partneři.

Nevyčítejte mi také prosím, že píši o nákupech tzv. „covidových vakcín“ a nepíši například o zbraních, strategických surovinách, finančnictví atd., atd. Jako obyčejný občan o transakcích v těchto dalších oborech nic nevím. A asi bych nevěděl ani o těch „covidových“, kdyby ke mně informace o nich nedoputovaly v souvislosti s dalšími institucionálními „covidovými“ podvody a lumpárnami.

No ale co s tím? Do celé záležitosti se občas odváží rýt hrstka europoslanců. Drtivá většina jejich kolegů se tváří, že se nic neděje. A tady vidím největší průšvih. Kdyby se zločiny týkaly jednotlivců, kteří by se z nich posléze byli nuceni zodpovídat, dalo by se to pochopit. Bylo by sice poněkud nešťastné, že v čele Evropské komise je arogantní podvodnice, nadčlověčice zacházející se společnými penězi jako s vlastními, ale… může se to stát, podvodníci byli a budou. Ovšem od těch objednávek uplynuly už roky, a ta dáma nejenže není ve vězení nebo alespoň ve vazbě, ale je stále v čele Evropské komise.

V unii, která o sobě prohlašuje, že je demokratická a transparentní, někdo utrácí bez dohledu daňových poplatníků desítky miliard a drtivá většina lidí, kteří mají daňové poplatníky zastupovat a hájit, se proti tomu ani slovem neozve. Z toho plyne, že zločiny nepáchají jen jednotlivci, ale ve větší či menší míře téměř všichni europoslanci. Páchají minimálně zločiny z nečinnosti. A tento konkrétní zločin už visí ve vzduchu dlouhé dva roky!

Prosím nevyčítejte mi, že neumím věrohodně popsat souvislosti uvedeného zločinu s tlakem korporací a vlád světových mocností na Evropskou komisi a Evropský parlament. I kdybych předivo těchto souvislostí pečlivě zkoumal, neměl bych šanci spolehlivě ho osvětlit. Vše podstatné je totiž utajené. Smlouvy hrazené z veřejných peněz jsou buď úplně nedostupné nebo mají začerněné všechny důležité údaje, podstatná jednání mezi nadlidmi se konají v utajení nebo v kuloárech, veřejné části konferencí nebo tiskové výstupy jsou stejně nicneříkající jako bývaly v Rudém právu v době komunismu.

Rád bych byl loajálním občanem, příznivcem Unie, rád bych věřil v to, že Unie, europarlament a komise jsou sice po lidsku nedokonalé, ale v nějakém kontextu vcelku přínosné instituce. Dokáže mi ale někdo poradit, jak si mám tuto důvěru udržet, když do očí bijící zločiny nejvyšší představitelky EK nejen nejsou potrestány, ale nejsou ani vyšetřovány? Když se téměř všichni europoslanci tváří, že se jich to netýká?

Napsal-li jsem něco nesprávně nebo máte-li někdo přesnější informace, prosím napište mi je do komentářů pod článkem nebo mi je pošlete. Třeba se v tom potom lépe vyznám a najdu si k EK a EU kladnější vztah. Jinak mi nezbývá nic jiného než považovat tyto instituce přinejmenším za zbytečné, pokud ne rovnou za periferní články chapadel organizovaného zločinu.

Pro jistotu závěrečný „disclaimer“: neuvádím žádné zdroje, protože nevím, které jsou nejvěrohodnější. Je jich ovšem přehršel: stačí napsat si do vyhledávání na internetu například „leyen“ „sms“.

Disclaimer 2: Možná namítnete, že bych měl místo nářků navrhnout nějaké pozitivní, konstruktivní řešení. Nuž, přiznávám: neznám ho. Jsem bezradný. Když tak drtivá většina politiků mlčky souhlasí se zločiny, je vidět, že jsme už hluboko a cesta ven bude nesmírně trnitá. Osobně umím jen začít od sebe: snažit se nekrást a nepodvádět a občas na něco upozornit.

Přidat komentář

4 Komentáře.

  1. Ahoj Petře,

    chtěl bych jen reagovat okrajově na ten komentář o těch „chytrých hlavičkách“, co vždycky říkají, že místo nářku bychom měli přijít s řešením.

    To je jako když si člověk stěžuje, že koupil špatný produkt, a místo aby dostal odpověď, mu prodávající řekne, že by si měl ten produkt radši vyrobit sám, ale sorry peníze nevracíme. Zní to dost nesmyslně, že?

    • Pedro, díky za pooznámku. Myslím, že v politice ty odpovědi na kritiku zní nějak jako „tak si založ vlastní stranu“ nebo „tak jdi do politiky a změň to, máme demokracii“. Ale nemůžeme být všichni politiky, už jen proto, že na to většina z nás prostě nemá talent. A hlavní omyl je ta demokracie, kterou údajně máme. Ta snad občas funguje v nějaké menší obci; ale když se postupuje nahoru, tak… Viditelná i skrytá moc peněz, i tajemná moc peněz…

  2. Lenka Chadimova

    Ahoj Petre,
    skvele vyjadreno a shrnuto.
    Poznamka k disclaimeru 2:
    To, ze drtiva vetsina politiku mlcky souhlasi se zlociny, ve svetle vyse popsanych skutecnosti vubec neprekvapi. Co je horsi a snad uplne nejhorsi: Drtiva vetsina obcanu nasi zeme i vsech zemi EU mlcky souhlasi se zlociny! Zadne zlociny totiz v tom, co se deje, nevidi, a to ani ted, kdyz uz biji do oci.
    Dokud budou lide strkat hlavu do pisku, bude vetsina politiku podporovat zlociny vesele dal. A obavam se, ze hlava z pisku se vetsinou vytahuje, az kdyz uz neni co jist, anebo kdyz “ za prdeli“ hori koudel…

  3. Ahoj Lenko, asi to tak bude, člověk se diví, proč to aspoň rozumně velká menšina, aspoň třeba pár procent lidí, neřeší, ale aj, nemáme na to systém, procesy, financování, … hrozně jsme to podcenili… a tak je to nejspíš v historii vždycky… jde to v principu vůbec udělat jinak?.. Aspoň tedy je to tak, že sledovat realitu je víc vzrušující než sledovat filmy…

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>